מאת: דוד אנקווה © כל הזכויות שמורות למחבר
קזבלנקה היא לא אחת מארבעת ערי המלכות של מרוקו - אבל היא לא פחות מלכה.
מעט הסטוריה
קזבלנקה, הנקראת בקיצור קאזה, ובערבית -דאר אלביידה, היא הגדולה שבערי מרוקו. שוכנת לחוף האוקיינוס האטלנטי, כ- 90 ק"מ מהעיר רבאט. שטחה 113 קמ"ר ואוכלוסייתה מונה כ-7 מיליון תושבים.
קזבלנקה היא לא רק עיר הנמל הגדולה במרוקו, והנמל השני בגודלו באפריקה, היא גם הבירה הכלכלית והפיננסית של מרוקו, מקום מושבם של הבנקים העסקיים ושל כ- 60% ממפעלי התעשייה.
קזבלנקה נולדה מחדש לאחר מספר כיבושים ורעידות אדמה, בסוף המאה ה-18.
שמה, דאר אלביידה (הבית הלבן) כנראה נקרא על שם הבית הלבן שעמד בנמל בין חורבות ושימש ציון דרך לספינות הסוחרים. הספרדים קוראים לה עד היום - קאזה בלנקה (בספרדית: "קזה"-בית, ו"בלנקה"-לבן).
בשנת 1943, התקיימה בה "ועידת קזבלנקה", שהעלתה אותה על המפה העולמית. הייתה זו הועידה הראשונה אשר התכנסה כדי לתכנן ולתאם את האסטרטגיה של בעלות הברית במלחמת העולם השנייה.
אתרי סיור
כיכר מוחמד ה-5
ליבה של העיר החדשה וממנה מסתעפים רחובותיה הראשיים. סביבה נמצאים המרכזים הפיננסיים, הבנקים, סוכנויות הנסיעות, בתי הקולנוע והקפה וחנויות רבות.
רובע החאבוס- ה"מדינה" החדשה
הרובע נבנה ב-1923 על ידי הצרפתים, בנוי כולו בסגנון האדריכלות המסורתית: מבוכים וסמטאות, קשתות דלתות עץ גדולות, חלונות מסוגננים, אריחי קרמיקה מזוגגים וכו'.
החאבוס הוא רובע יפהפה עם אווירה וריחות מיוחדים.
מן הסמטאות מגיעים אל השוק והחנויות. כאן אפשר למצוא את כל שחפץ ליבנו, במחירים זולים יותר מכל מקום אחר.
שני מסגדים יפים נמצאים סמוך לרובע חאבוס: מסגד מולאי יוסוף ומסגד מוחמד ה-5.
המחכמה של הפאשה
מבנה מגונדר ויפה שנבנה ב-1952 כבית משפט. אולמותיו וחדריו מבטאים ברוב הדר את האומנות המרוקנית המסורתית. אפשר להיכנס ולהתרשם.
כנסיית נוטרדאם דה לורד
הכנסייה נבנתה ב-1956, נמצאת בכיכר אירופה, כולה מקשת בטון וצורתה כאונייה. קירותיה מעוטרים בוויטראז'ים יפים.
שדרת הדקלים והפיקוסים הנהדרת של רחוב מולאי יוסוף, חוצה את פארק הליגה הערבית-
הגדול ביותר בקזבלנקה. בקצה השדרה נמצא המונומנט של הסייר הצרפתי המפורסם- שארל דה-פוקו.
קתדרלת סקר-קר
נבנתה ב-1930. היא מסוידת כולה לבן כאחותה הגדולה בפריז וגם בה יש ויטראז'ים יפים, לא ניתן להיכנס אליה- הקתדראלה הפכה למחסן.
כיכר האומות המאוחדות
מרכזו האדמיניסטרטיבי של העיר. כאן מרוכזים זה לצד זה משרדי הממשלה, הדואר, בית העירייה ובית המשפט.
בית-העירייה- הבלדייה
בולט במגדל השעון המתנשא לגובה של 50 מ'. מעברו השני של רחוב חסן ה-2 נמצא גן עם מזרקה ויונים רעבות...
פסל ליאוטה
נמצא מאחורי הקונסוליה הספרדית. הפסל על שמו של מרשל ליאוטה מצביא צרפתי, שתרם רבות להתפתחותה של מרוקו, בעיקר גרם לשילוב גישה מודרנית תוך הקפדה על שמירת המבנה החברתי-אסלאמי.
הטיילת- לה קורניש
שרידי חומה עתיקה ועליה תותחים. משני צידי הטיילת יש חנויות מזכרות לתיירים. בקצה הטיילת נמצא קברו של סידי בליוט-פטרונה של העיר קזבלנקה, שהיה אהוב מאוד על יהודי העיר.
המלאח היהודי
שוכן בחלק הדרום-מזרחי של ה"מדינה". בבתיו המתפוררים מתגוררות כיום משפחות מוסלמיות עניות. בעבר התגוררו כאן כ-25,000 יהודים עניים. כיום מתגוררים בו מספר יהודים קטן. במלאח, ברחוב קומנדאט פרובו 36 נמצא ביתו של ר' חיים פינטו, שהפך במרוצת השנים לאתר קדוש ליהודים ולמוסלמים כאחד.
בית הקברות היהודי העתיק
שוכן אף הוא בלב ה"מדינה", ברובע בו טוויל, ובו קבורים צדיקים רבים. בית הקברות נטוש ומוזנח ומצבותיו מתפוררות והולכות. סמוך לשער עוד ניתן לראות מצבות עתיקות עשויות גושי כורכר ועליהן חקוקים תבליטים ועיטורים מיוחדים.
המסגד הגדול, מסגד חסן ה-2
המלך חסן ה-2, נחשב למנהיגם הרוחני של המוסלמים המרוקנים ומכונה-אמיר אלמואמינין (מנהיג המאמינים).
חסן בחר לבנות את המסגד על המים, ככתוב בקוראן: " כס מלכותו של אללה הוא על המים".
המסגד נחשב לאחד המונומנטים הדתיים האדירים והמפוארים שנבנו בעולם המוסלמי במאה העשרים.
הקומפלקס משתרע על שטח של 100 דונם כולל מסגד, מדרסה, ספרייה ומוזיאון, היכולים להכיל 80,000 איש.
שטחו של המסגד הוא 20 דונם והוא יכול להכיל עד 25,000 מתפללים.המסגד מתרומם לגובה של 200 מ'. מהכיפה מבליחה קרן לייזר המצביעה לכיוון מכה. גג המסגד נפתח לשני חלקים על ידי לחיצת כפתור. התקרה הבנויה בצורת פירמידה, צבועה בצבעים עזים וממנה משתלשלות נברשות גדולות. אגף הנשים נמצא בתוך האולם ומופרד על ידי במות עץ.
בניית המסגד עלתה הון תועפות כשמרבית הכסף הגיע מתרומות של תושבי מרוקו. 10,000 אומנים ובעלי מלאכה ו-25,000 פועלים, עבדו במשך שש שנים. המלאכה הסתיימה ב- 19 באוגוסט 1993.
המסגד פתוח למבקרים בתשלום. כדאי לרכוש כרטיסים מראש.